210 6843095 - 6939100800

Πως να περιποιηθείτε τις Ορχιδέες σας (Phalaenopsis) ΕΛ έκδοση

Πως να περιποιηθείτε τις Ορχιδέες σας (Phalaenopsis) ΕΛ έκδοση

Πως να περιποιηθείτε τις Ορχιδέες σας (Phalaenopsis) ΕΛ έκδοση

από την Sisse Gjetting

Η οικογένεια των Ορχιδέων, είναι μια από τις δύο μεγαλύτερες ανθοφόρες οικογένειες και μετράει σχεδόν 30000 είδη. Τα περισσότερα είναι τροπικά, επίφυτα (δηλαδή μεγαλώνουν πάνω σε άλλα φυτά και δένδρα) και ευδοκιμούν σε όλες τις κλιματικές ζώνες, σε όλες τις ηπείρους, εκτός της Ανταρκτικής. Μερικές μεγαλώνουν σε τροπικά δάση χαμηλού υψόμετρου, άλλες στα ψηλά βουνά των Ιμαλάιων και μερικές όπως η πανέμορφη ορχιδέα μέλισσα της Ελλάδος του γένους Οφρύς (Ophrys), στο χώμα. Με άλλα λόγια οι ορχιδέες προσαρμόστηκαν σε σχεδόν όλες τις καλλιεργητικές συνθήκες  της γης.

Η πιο κοινή οικόσιτη ορχιδέα σήμερα είναι η υβριδική (διασταύρωση μεταξύ διαφορετικών ειδών) του γένους Φαλαινόψις (Phalaenopsis: από την ελληνική λέξη φάλαινα, εξαιτίας του σχήματος του μπουμπουκιού των λουλουδιών). Εξαιτίας της μεγάλης αναπαραγωγής και καλλιεργητικής προσπάθειας, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα την μαζική παραγωγή και ποικιλία υβριδίων, οι Ορχιδέες Φαλαινόψις είναι πολύ εύκολες να ευδοκιμήσουν μέσα στο σπίτι ακόμα και για τους ερασιτέχνες ακόμα πιο εύκολο να ξανά ανθίσουν, σε αντίθεση με το είδος από το οποίο κατάγονται (μητρικό). Παρόλα αυτά, για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, είναι χρήσιμο να θυμόμαστε πιο είναι το φυσικό τους περιβάλλον και να προσπαθούμε όσο το δυνατόν να το μιμηθούμε.

τι χρειάζεται για να μεγαλώσουν;

Νερό: το πιο σημαντικό που πρέπει να θυμόμαστε για τις Ορχιδέες είναι, ποτέ να μην αφήνουμε το νερό μέσα στην γλάστρα, αφού τις ποτίσουμε! Πρέπει να τις αφήνουμε να “στεγνώνουν” μεταξύ των ποτισμάτων. Το σημάδι ότι χρειάζονται πότισμα είναι οι εναέριες ρίζες τους: όταν γίνονται γκρι, τότε θέλουν πότισμα. Εξαρτάται το υλικό φύτευσης που έχουμε βάλει, αλλά συνήθως μια φορά κάθε 7-10 ημέρες τον χειμώνα και δυο φορές την εβδομάδα το καλοκαίρι. Τις ποτίζουμε με βύθιση σε μπολ με νερό για 5-10 λεπτά (το πότισμα με το ποτιστήρι δεν αρκεί). Σιγουρευόμαστε ότι δεν έχει μείνει νερό στην γλάστρα. Δεν πρέπει να μένει ποτέ νερό στην γλάστρα, γιατί θα ¨πνίξει¨ τις ρίζες. Το νερό της βρύσης είναι κατάλληλο, αλλά το βρόχινο (χαμηλό σε άλατα δηλαδή) είναι το καλύτερο. Οι Φαλαινόψις προτιμούν την υγρασία, οπότε ψεκάζουμε ή καταβρέχουμε ελαφρά με νερό τις πρωινές ώρες, βοηθώντας τες να αποκτήσουν την απαιτούμενη υγρασία. Προσοχή, όχι νερό στην φύτρα των φύλλων, θα σαπίσουν.

Θερμοκρασία: οι Φαλαινόψις αγαπούν την ζέστη, Τους αρέσει η θερμοκρασία το βράδυ να μην πέφτει κάτω από τους 18 βαθμούς και 20-28 την ημέρα. Προσοχή, μην τις αφήνεται σε ανοικτό παράθυρο το χειμώνα δεν τους αρέσει ο κρύος αέρας. Ακόμα και αν μπορούν και αντέχουν σε υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες για μικρό χρονικό διάστημα, δεν πρέπει ποτέ να τις αφήνουμε σε μέρη με θερμοκρασία κάτω των 18 βαθμών, γιατί θα στρεσαριστούν και θα επηρεάσει την ανθοφορία τους. Αφού τα άνθη τους πέσουν, το φυτό χρειάζεται ξεκούραση για λίγο καιρό. Μπορούμε να το τοποθετήσουμε, για μικρό διάστημα, σε ένα χώρο με μερικούς βαθμούς χαμηλότερα, με αυτό τον τρόπο θα έχουμε καινούρια ανθοφορία μερικούς μήνες μετά.

Φως: Οι Φαλαινόψις είναι ορχιδέες που προτιμούν το χαμηλό φωτισμό. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει ποτέ να τοποθετούνται σε απέναντι στον ήλιο, παθαίνουν εγκαύματα. Προτιμούν τα βορινά, ανατολικά ή δυτικά παράθυρα, όχι όμως τα νότια. Τα φύλλα είναι αυτά που μας πληροφορούν για το αν η ποσότητα του φωτός είναι σωστή: το χρώμα τους θα πρέπει να είναι βαθύ πράσινο (λαδί). Αν τα φύλλα γίνονται κόκκινα, το φυτό δέχεται πολύ φώς, αν τα φύλα σκουρύνουν πολύ, πολύ λίγο. Όταν το φυτό δεν ξανά ανθίζει, ίσως θέλει λίγο παραπάνω φώς.

Λίπανση: Οι περισσότερες ορχιδέες θέλουν πολύ λίγα στοιχεία. Χρησιμοποιούμε αραιωμένο διάλυμα για ορχιδέες 20-20-20 (N-P-K) κάθε δεύτερο πότισμα ίσως και λιγότερο. Προσοχή είναι πολύ εύκολο να το παρακάνουμε. Γενικά καλύτερα λιγότερο παρά περισσότερο.

Αλλαγή γλάστρας: Μετά από μερικά χρόνια, το μείγμα φλοιού στο οποίο ήταν μέσα (υπόστρωμα), θα έχει αποδομηθεί και τότε το φυτό πρέπει να μεταφυτευτεί. Η μεταφύτευση γίνεται όταν το φυτό είναι σε ανάπτυξη, το οποίο το καταλαβαίνουμε από το χρώμα στις άκρες των ριζών, που είναι ανοικτό πράσινο. Αν οι ρίζες είναι υγιείς, το μεταφυτευουμε σε μεσαίο μείγμα φλοιού δένδρων, ποτέ σε χώμα ή σε Σφάγνον, καθώς αυτό κρατάει πολύ υγρασία. Κόβουμε τις νεκρές ρίζες, αν υπάρχουν. Εάν δούμε ότι μένουν πολύ λίγες υγιείς ρίζες, τότε μόνο ανακατεύουμε φλοιό δένδρου με Σφάγνο. Καλύτερα η μεταφύτευση να γίνει σε διάφανη πλαστική γλάστρα με αρκετές τρύπες για καλύτερο εξαερισμό.

Άνθιση: Γενικά, ποτέ δεν κόβουμε οτιδήποτε πράσινο – αφαιρούμε μονάχα τα νεκρό ιστό, όπως ρίζες ή ξερό στέλεχος ανθοφορίας. Τα ανθοφόρα στελέχη μπορούν να κλαδευτούν (ακόμα και αν είναι πράσινα και αυτή είναι η μόνη εξαίρεση) στο τρίτο μάτι, κάτι το οποίο θα ευνοήσει την ανθοφορία. Η ανθοφορία, απαιτεί πολύ ενέργεια από το φυτό και κάποια στιγμή το φυτό θα χρειαστεί μια ανάπαυση πριν ξεκινήσει καινούριο κύκλο ανθοφορίας.

Σημαντική υπενθύμιση: όλες οι άγριες ορχιδέες στη φύση προστατεύονται με νόμος και διεθνής συμβάσεις. Ο λόγος είναι ότι τα περισσότερα ήδη είναι υπό εξαφάνιση ή σχεδόν εξαφανισμένα. ΠΟΤΕ δεν ξεθάβουμε άγριες ορχιδέες!!! Ανήκουν στο περιβάλλον τους, και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα καταφέρουμε να τα κρατήσουμε ζωντανά.

Για αυτούς που θέλουν να πειραματιστούν με πιο ειδικές ορχιδέες, υπάρχουν πολλά ηλεκτρονικά μαγαζιά που αποστέλλουν στην Ελλάδα

No comments.